Devoldfabrikken - tidlig ute hele veien

07.09.2022

Å fylle gamle fabrikklokaler med outletbutikker, kaféer og kunstnerverksteder er både nytenkende og spennende. Devoldfabrikken er et samlingspunkt for familie, venner og kollegaer. Her kan du tilbringe timevis eller komme innom for et raskt ærend. Nyt en god kopp kaffe eller et smakfullt måltid. I historiske omgivelser skapes en lun atmosfære. Du er en del av det, når fortiden møter nåtiden.

Spennende og nytenkende har Devoldfabrikken vært fra første stund. Allerede i 1853 da gründer Ole Andreas Devold startet egen tekstilfabrikk i Ålesund. Med det siste innen mekanisk utstyr kom han raskt i gang med produksjon av luer, votter, undertøy og arbeidsklær.

I 1868 flyttet han produksjonen til Langevåg. Her bygde han ikke bare Devoldfabrikken, men også et av landets første kraftstasjon for elektrisk strøm.

Utover 1870-årene produserte Devold et mangfold av tekstiler av ull innen veving og strikking. Hele tiden ble nye plagg utviklet og tilpasset markedets behov og ønsker. Ole Andreas var både visjonær og kunnskapsrik, og han skjønte tidlig at kvalitet kombinert med nytenking var avgjørende for at bedriften skulle lykkes.

Devoldfabrikken var også svært tidlig ute med:

  • Telefon i 1883: Etter en messe i Amerika ble det kjøpt med to telefonapparater hjem til Norge. En tre-firemils lang telefonledning ble lagt rundt hele Borgundfjorden for å holde kontakten mellom administrasjon i Ålesund og produksjon i Langevåg. Slik sparte arbeiderne seg mange båtturer og produksjonen ble effektivisert.
  • Første elektriske lyset på Sunnmøre! Bare noen år etter at Edison fant opp lyspæren ble det i 1883 montert 125 lyspærer i veverisalen. Fabrikklokalene hadde mørke vegger og små vinduer. Det var derfor et stort fremskritt da oljelampene kunne byttes ut med elektrisk lys. Ole Andreas Devold kom hjem med en likestrømsdynamo og en innleid montør etter en messe i London.

Vi på Devoldfabrikken utvikler oss stadig videre. Det er en ære å få ivareta og bruke de unike fabrikklokalene og fylle dem med liv og røre. Vi har mange spennende planer fremover og vi gleder oss over alle som besøker fabrikken hver dag! 

Salgsbåten DS Thorolf

Salgsbåten DS Thorolf er en spennende del av Devoldfabrikkens historie gjennom årevis med tjenester i vær og vind. Nordens eldste dampbåt i tre ble bygget i 1911 og var den gang et moderne fartøy med dampmaskin.

Fra svenskekysten i sør til Russland i nord leverte DS Thorolf Devolds velkjente ullplagg slik at fiskere og andre kunne holde seg varme og beskytte seg mot det røffe nordiske klimaet uansett årstid. Det viktigste eksportproduktet var blåtrøyen fra Devold.

I tillegg til å være en salgsbåt, fikk DS Thorolf nye oppgaver under verdenskrigene. Fabrikken hadde hele tiden behov for brensel til produksjonen. Under første verdenskrig tok arbeiderne sjøveien til øyane utenfor Ålesund for å spa torv som de fraktet tilbake til Devoldfabrikken. Under andre verdenskrig var det stor mangel på mat. Da gikk Thorolf inn i fjordene på Sunnmøre for å bytte til seg melk og poteter som ble delt ut til de ansatte. På veien innover fjordene hugget også arbeiderne ved som ble tatt med tilbake til Devoldfabrikken.

Hvordan startet tekstileventyret Devold?

Historien bak tekstileventyret Devold tar oss med helt tilbake til 1853. Da startet den visjonære gründeren Ole Andreas Devold (1827- 1892) produksjonen av de velkjente ullplaggene som har holdt små og store varme i generasjoner.

Målbevisst og kunnskapsrik

Som ett av tolv søsken vokste Ole Andreas Devold opp med både sin far og morfar i tekstilbransjen. Han fikk grundig opplæring av faren i tekstilverkstedet som foreldrene Niels og Margrethe Devold startet i Ålesund i 1818.

20 år gammel reiste han til Tyskland for å gå i lære hos tyske tekstilmestere. Der lot han seg imponere over hvor langt tekstilproduksjonen hadde kommet. Målbevisst og viljesterk kom han hjem til Ålesund med en strikkemaskin og fire håndvevstoler. Ikke lenge etter var han i gang med produksjon av luer, votter, undertøy og arbeidsklær. Slik ble 1853 årstallet for oppstarten av Devoldfabrikken.

En liten industriby vokser frem

Fabrikken i Ålesund gikk godt på 1860-tallet, men dampmaskinen som drev spinneriet ble etter hvert for liten og Ole Andreas Devold begynte å se seg rundt etter vannkraft. I 1868 flyttet han derfor produksjonen til Langevåg. Her bygde han ikke bare Devoldfabrikken, men også en av landets første kraftstasjoner for elektrisk strøm.

Den suksessfulle etableringen av Devoldfabrikken bidro til at folk som sannsynligvis ville emigrert til Amerika under siste halvdel av 1800-tallet valgte å bli boende på Sunnmøre. Tenk, i 1855 var det bare fem innbyggere i Langevåg!

Ole Andreas Devold var haugianer og opptatt av samfunnsansvar. I tillegg til å skape arbeidsplasser på fabrikken fikk han satt opp arbeiderboliger og etablert sykehus, kirke, barnehage, landhandel, forsamlingslokale og bedehus. En liten industriby vokste frem, med både et rikt kultur- og musikkliv og eget idrettslag. Devoldfabrikken hadde til og med egen brannstasjon, snekkerverksted og mekanisk verksted med smie, sveiseverksted og lager for verktøy.

Bøndene på andre steder på Sunnmøre ble også engasjert da det var stor stas å levere ull til Devoldutsalget i Ålesund. De byttet gjerne ull i ferdige klær.

Innovativ drivkraft

Utover 1870-årene produserte Devold et mangfold av tekstiler av ull innen veving og strikking. Hele tiden ble nye plagg utviklet og tilpasset markedets behov og ønsker. Ole Andreas var både visjonær og kunnskapsrik, og han skjønte tidlig at kvalitet kombinert med nytenking var avgjørende for at bedriften skulle lykkes.

Hans innovative drivkraft førte også til at Devoldfabrikken fikk det første elektriske lyset på Sunnmøre! Det er imponerende å tenke på at bare noen år etter at Edison fant opp lyspæren ble det i 1883 montert 125 lyspærer i veverisalen. Fabrikklokalene hadde mørke vegger og små vinduer. Det var derfor et stort fremskritt da oljelampene kunne byttes ut til elektrisk lys. Ole Andreas Devold kom hjem med en likestrømsdynamo og en innleid montør etter en messe i London.

Det samme året fikk også Devoldfabrikken telefon! Etter en messe i Amerika ble det kjøpt med to telefonapparater hjem til Norge. En tre-firemils lang telefonledning ble lagt rundt hele Borgundfjorden for å holde kontakten mellom administrasjon i Ålesund og produksjon i Langevåg. Slik sparte arbeiderne seg mange båtturer, og produksjonen ble effektivisert.