Devoldbanen

10.09.2022

La deg begeistre av denne spennende miniatyrverdenen med mange ulike miljøer og imponerende detaljer. For hver gang du besøker Devoldbanen kan du oppdage noe nytt! 

Kom og se! 

Kom og se modelltog, busser og biler som trafikkerer rundt i dette fantastiske miniatyrlandskapet. Her finner du miljøer fra Norge, Sveits, Danmark og Amerika, i tillegg til fantasilandskap. Legg merke til små fjellklatrere, campingturister eller den lille katten som blir reddet ned fra et tre av brannmenn med blinkende blålys på brannbilen. I miljøet fra Danmark sykler en miniatyrdame rundt i landsbyen! I landskapet som forestiller Birkeland kan du til og med finne barndomshjemmet til Egil Flakk, som er Devoldbanens høye beskytter. All trafikk er datastyrt med et avansert system som holder styr på kjøretøyene, slik at de parkerer der de skal og unngår kollisjon. 

Devoldbanen er bygget av Modelljernbaneklubben Pensens Venner, en ivrig og kreativ gjeng med meget stor interesse for tog og jernbane. Kjernen av entusiastene har holdt sammen i 30 år, men det kommer stadig nye medlemmer. Den yngste bidragsyteren er 13 år og en dyktig hjelper! Felles for alle er interessen av denne tekniske hobbyen. Gjengen møtes til faste tider, og de utfolder seg på hele 1000 kvm på Devoldfabrikken. 

Kunnskap, hobby og stort engasjement 

Alle får bruke sine kreative sider når det bygges modelljernbane, her kombineres kunnskap og hobby. - Vi er flinke til ulike ting, sier Helge Havnes. - Det snekres, males, monteres, kobles elektronikk og planlegges. Sammen arbeider vi etter en overordnet plan. - Et av våre nye medlemmer er programmerer og jobber med interaktive knapper som gjør at publikum kan få ting til å skje i den magiske miniatyrverdenen. Det kan være både lys, lyd og bevegelser. Det tror vi kommer til å bli populært! - Nå bygger vi ut Raumabanen, forteller Havnes. - Her skal vi snart få se Åndalsnes, Kylling bro og deler av Trollveggen. Bygningene i landskapet blir plassert i riktige dimensjoner slik som de står i virkeligheten, i mindre målestokk selvsagt, ler han. 

En opplevelse for små og store 

Å besøke Devoldbanen er en opplevelse for både små og store. Uendelige detaljer i landskapet gjør at du oppdager noe nytt hver gang. - Vi har både lokale og tilreisende besøkende, forteller Havnes. - Vi har også omvisninger for foreninger, skoler og for grupper i forbindelse med julebord, konferanser og som teambuilding. Du er hjertelig velkommen innom!